«تبیین محدوده اختیارات ولی فقیه» 

کرسی آزاداندیشی با موضوع «تبیین محدوده اختیارات ولی فقیه» در مدرسه علمیه الزهراء(س) بندرعباس برگزار شد.

به گزارش پایگاه خبری و رسانه‌ای حوزه های علمیه خواهران، بندرعباس/ در کرسی آزاداندیشی با موضوع «تبیین محدوده اختیارات ولی فقیه» در مدرسه علمیه الزهراء(سلام الله علیها) بندرعباس دو نفر از طلاب به عنوان نمایندگان مخالفان و نمایندگان موافقان به ارائه نظرات خود پرداختند و در پایان خانم زینب عطاءاللهی به‌عنوان استاد داور ضمن جمع‌بندی نظرات، راهکارهای کارشناسی خود را ارائه کردند. 

خانم مرضیه اصغری نماینده طلاب مخالف، با استناد به روایت پیامبر اکرم(صلی الله علیه و اله)‌ در صحیح بخاری، ولایت را مختص به دوازده معصوم(علیهم السلام) دانست و گفت: در روایت های دیگر اسامی 12 امام از امام علی(علیه السلام) تا امام زمان(عجل الله تعالی فرجه الشریف)‌ معرفی شده که طبق آن ولایت مختص اسامی اعلام شده است.

خانم فروغ روان، نماینده دیگر طلاب مخالف اذعان داشت: ولی فقیه تنها به امور دینی اشراف کامل داشته و به دیگر مباحث از قبیل؛ سیاست های خارجه، علوم تجربی و دیگر علوم آشنایی ندارد، لذا فرد دیگری غیر از عالمان دین و طلاب علوم دینی می توانند حائز منصب ولایت شوند. 
 
خانم نادیا سالارپور، نماینده طلاب موافق به ارائه پیشینه ولایت فقیه پرداخت و اذعان داشت: پیشینه تاریخی ولایت فقیه به زمان پیامبر اکرم(صلی الله علیه و اله) و ائمه معصوم(علیهم السلام) بر می گردد که با تربیت شاگردان و اعزام آنان به مناطق دور به اجرای احکام می پرداختند که این واگذاری ولایت، منحصر به مکان و زمان خاصی نبود. 

وی با اشاره به اینکه بحث علمی و فقهی ولایت فقیه از زمان شیخ مفید عنوان شده و فقهای متعددی به این بحث پرداخته اند، تصریح کرد: در آیات و روایات بسیاری، علاوه بر امامان معصوم(علیهم السلام)‌، فقهای جامع شرایط و عادل، دارای توان مدیریتی و تدبیر امور جامعه اسلامی هستند.

طلبه مدرسه علمیه الزهراء(سلام الله علیها) اذعان داشت:‌ یکی از مهم ترین احادیث مورد استناد در بحث ولایت فقیه، توقیع شریف حضرت ولیعصر(عجل الله تعالی فرجه الشریف) مبنی بر تاکید بر رجوع به راویان احادیث در تمام وقایع اعم از شرعی، سیاسی و اجتماعی است و آنان را حجت خود بر مردم و خود را حجت خداوند بر راویان احادیث می نامند. 
 
وی در ادامه افزود: در زمانی که مردم عملاً از وجود رهبر معصوم محرومند، فقیه جامع الشرایط همان فرد اصلحی است که احکام اسلام را بهتر از دیگران می شناسد و ضمانت اخلاقی بیشتری برای اجرای آن ها دارد و در مقام تأمین مصالح جامعه و تدبیر امور مردم کارآمدتر است.

خانم نادیا سالارپور اظهار داشت: ولی فقیه ناظر بر همه ی امورات و علوم اعم از علم پزشکی، اقتصادی و غیره در جامعه اسلامی هستند که از سیاست ها، حدود و چارچوب الهی تنظیم شده در راستای پیشرفت جامعه خارج نشود. 

خانم ملیحه مرادی، از گروه موافق، اطاعت مطلق را شامل ولی فقیه دانست و بیان کرد: طبق آیه 59 سوره نساء، فعل «اَطِیعُوا» به صورت مطلق آمده و هیچ قیدی ندارد که این اطاعت مختص خداوند، پیامبر(صلی الله علیه و اله)، امامان و در صورت غیبت امام، فقهای جامع شرایط است. 

طلبه مدرسه علمیه الزهرا(س) بندرعباس، با استناد به دلایل عقلی به اطاعت مطلق از ولی فقیه اشاره کرد و خاطرنشان کرد: ولایت فقیه حکم دیده بانی دارند که با اشراف کامل به تمام افراد، مناطق و مصلحت های جهان اسلام، قوانین الهی و ضوابط شرعی را اجرا می کنند. 

وی ولایت مطلقه فقیه را مقید به نظارت دانست و گفت: مهمترین عامل نظارتی ولی فقیه، همان عاملی است که باعث مشروعیت حاکمیت اوست که اگر عدالت، شجاعت، علم، تقوا و مواردی از این قبیل که از شرایط فقیه جامع الشرایط است، از او سلب شود، خود بخود حاکمیت او نیز سلب می شود لذا او همیشه نظارت الهی را می بیند و مراقب کار خویش است. 

خانم مرادی در ادامه خاطرنشان کرد: از دیگر عوامل نظارتی، نظارت قانونی مجلس خبرگان است؛ در صورتی که رهبر شرایط لازم را از دست داده باشد، برکناری او اعلام می شود.

استاد داور در پایان به جمع بندی نظرات پرداخت و بیان کرد: امام خمینی(رحمه الله علیه) در سال های پایانی عمر شریف شان، به اضافه شدن لفظ مطلقه به ولایت فقیه در قانون اساسی تاکید داشته، زیرا بدون قید مطلقه، رهبر نمی تواند رسالت خود را انجام دهد. 

مدیر مدرسه علمیه الزهراء(سلام الله علیها) به تبیین واژه های ولایت، فقاهت و مطلقه بودن پرداخت و تصریح کرد: مطلقه بودن، اختیار داشتن رهبری برای اعمال نظر در همه‌ی موارد و تصمیم گیری هایی که برای مصلحت جامعه و مسلمین است. 

خانم عطاءاللهی اذعان داشت: فلسفه خاتمیت و جاودانگی دین اسلام، رشد عقلانی مردم است که بدون حضور امام حاضر و با رجوع به ولی فقیه می توانند مسائل و امور دینی خود را حل کنند. 

مدیر مدرسه علمیه الزهراء(سلام الله علیها) بندرعباس، خاطرنشان کرد: از عصر امام رضا(علیه السلام) تا زمان امام حسن عسکری(علیه السلام)، سازمانی تحت عنوان نظام وکالت وجود داشته که وکیل های امامان معصوم(علیه السلام)، جهت پاسخگویی به مسائل دینی مردم به شهرهای مختلف می رفتند. 

استاد حوزه افزود: در روایت های بسیاری، فقهای جامع الشرایط با ویژگی های چون شجاعت، مدبر و سیاستمدار بودن و ... جزء نواب عام امام زمان(عجل الله تعالی فرجه الشریف) معرفی شده و نواب خاص ایشان مختص به چهار سفیر در عصر غیبت صغری بوده است. 

خانم عطاءاللهی با اشاره به اینکه امام برای جامعه همانند مغز برای کنترل اعضای بدن است، اضافه کرد: دلایل عقلی و نقلی بسیاری برای اثبات ولایت فقیه وجود دارد از جمله ضرورت وحدت جامعه و جلوگیری از هرج و مرج و ایجاد نظم است. 

استاد داور کرسی، با بیان اینکه ولایت مطلقه فقیه در راستای اجرای قوانین اجتماعی اسلام که به مصلحت مسلمانان است، اظهار داشت: با توجه به جامعیت، حقانیت و جهانی بودن اسلام، شخصی که متصدی امر رهبری است، باید اسلام شناس و متخصص احکام اسلامی باشد زیرا وی مجری آن خواهد بود. 

مطلقه بودن هیچ ملازمتی با دیکتاتور بودن ندارد

استاد حوزه با اشاره به اینکه مطلقه بودن هیچ ملازمتی با دیکتاتور بودن ندارد، گفت: تفاوت امام و ولی فقیه در این است که امام از جهت معصوم بودن می تواند در امور شخصی افراد دخالت کند، هر چند هیچگاه از این اختیار خود استفاده نکردند، اما ولی فقیه نمی تواند در امور شخصی مردم دخالت کند تا برچسب دیکتاتور بودن بر وی صدق کند. 

وی اظهار داشت: ولی فقیه بر اساس نظر شخصی خود تصمیم گیری نمی کند بلکه براساس مصلحت مسلمانان اظهارنظر می کند و این امر با ویژگی عدالت در ولی فقیه روشن می شود که بدون ذره ای ظلم به اجتماع، وظایف رهبری را اعم از نظارت بر قوانین اجتماعی اسلام، برپایی قسط و عدل، تجهیز نیروها، حفظ مرزها، مقابله در برابر زورگویان و دفاع از مظلومان سراسر جهان انجام می دهند. 

خانم عطاءاللهی بیان کرد: ممکن است با وجود حکومت اسلامی و ولی فقیه عادل و جامع شرایط در جامعه شاهد تخلفات و فساد باشیم، چنانچه در زمان حکومت امام علی(علیه السلام) این امر مشهود بوده و امام با نامه و اخطار، والیان را عزل می کردند و در مواردی بنا بر وجود ضررهای اخراج آنها و از روی مصلحت، آن شخص را عزل نمی کردند. 

استاد حوزه در پایان، مطالعه کتاب "نگاهی گذرا به نظریه ولایت فقیه" از آیت الله مصباح یزدی، کتاب ولایت فقیه از امام خمینی(رحمه الله علیه) به طلاب، براب پاسخگویی به شبهات را توصیه کردند. 
 

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha