حجتالاسلام والمسلمین آرش رجبی معاون فرهنگی حوزههای علمیه خواهران کشور، با تأکید به ضرورت هوشیاری و انتخابهای آگاهانه در سیر زندگی، طلبگی را مسیر نورانی خودشناسی و حقیقتجویی دانست.
به گزارش پایگاه خبری و رسانهای حوزههای علمیه خواهران / گلستان، حجتالاسلام والمسلمین آرش رجبی، در مراسم طلیعه حضور طلاب جدیدالورود مدارس علمیه خواهران گلستان، پیرامون «گامهای آغازین سلوک معنوی طلاب» بیان کرد: انسان به مثابه یک مسافر در کاروانی به سمت مقصدی عالی حرکت میکند.
وی به آیاتی مهم از قرآن مانند «إِنَّا لِلَّهِ وَ إِنَّا إِلَیْهِ رَاجِعُونَ» اشاره کرد و گفت: این آیات نشان میدهد که انسانها در یک مسیر سلوک قرار دارند و باید با دقت و درایت در این مسیر بهطور جمعی حرکت کنند که این سلوک فردی و جمعی نیازمند همیاری و احترام میان مسافران است.
معاون فرهنگی حوزههای علمیه خواهران کشور، همچنین به ضرورت انتخابهای هوشیارانه در زندگی اشاره کرد و گفت: زندگی پر از گزینشها و انتخابهاست، که انسان باید با هوشیاری و عاقلانه در این مسیر گام بردارد؛ مجاهدت در سلوک معنوی شامل اعمال نیک و ترک معاصی است که میتواند ما را به سمت رشد و کمال هدایت کند.
حجتالاسلام والمسلمین رجبی، به بررسی نگرشهای نادرست نسبت به دوگانهسازی میان زندگی عادی و سیر و سلوک معنوی پرداخت و گفت: بسیاری بر این باورند که برای حرکت در مسیر معنویت، باید از مشغلههای زندگی فاصله بگیرند که این تصور نادرست است.
وی بر لزوم یافتن یک نقطه کانونی و اصیل در زندگی تأکید کرد که بتواند زندگی و سیر معنوی را به هم پیوند دهد و افزود: اگر بتوان این نقطه را شناسایی کرد، متن زندگیمان چیزی جز معنویت نخواهد بود و در تمام فراز و نشیبهای زندگی به معنا و هدفی عمیق دست خواهیم یافت.
معاون فرهنگی حوزههای علمیه خواهران کشور، با بیان این نکته که انسان در این دنیا هرگز به یک فراغت مطلق دست نخواهد یافت، افزود: مدت زمان آرامش مطلق، تنها پس از رفتن از این دنیا محقق میشود؛ در تمامی مراحل زندگی، اعم از انتخابها و تجربیات مختلف، انسان هیچگاه فرصت خالصی برای روحیهبخشی نمییابد.
حجتالاسلام رجبی با انتقاد از افرادی که برای دستیابی به معنویت و خودسازی، به انزوا روی آوردهاند، نگرانیهای ناشی از دنیای مدرن را مورد بررسی قرار داد و گفت: در عصر حاضر، با حجم وسیعی از اخبار و اطلاعات روبرو هستیم؛ هر لحظه ممکن است از طریق رسانهها و شبکههای اجتماعی بمباران اطلاعاتی شویم که در این شرایط نیازمند هوشیاری و توجه به شروط معنویت هستیم.
وی به بررسی موضوع جستجوی عشق و معنویت در زندگی پرداخت و با اشاره به پرسشهای اساسی انسانها از جمله «از کجا آمدهایم»، «به کجا میرویم» و «چرا هستی» به عمق خلأهای درونی افراد اشاره کرد و گفت: ما به انبوهی از موفقیتهای ظاهری میرسیم اما در باطن به حس عطش و تشنگی ادامه داده و در سرابهای ظاهری خود را مییابیم.
معاون فرهنگی حوزههای علمیه خواهران کشور، در ادامه سخنان خود به پنج گام اساسی برای سلوک در مسیر طلبگی پرداخت و درک تفکر عمیق، ایجاد ارتباط با خدا، تعامل با دیگران، مطالعه و پرسشگری و عمل به آموزهها را از آن جمله دانست.
حجتالاسلام رجبی، ضمن بیان سیره اساتید بزرگ مانند مرحوم علامه طباطبایی، اذعان کرد: افرادی که مسیر طلبگی و بندگی را انتخاب کردهاند، باید به اولیا، ائمه معصومین، شهدا و صدیقین توجه ویژهای داشته باشند زیرا این بزرگواران الگوهای عملی ما هستند و همچنین ما را به ریشههای عمیقتری از حقیقت و بندگی متصل میکنند.
وی همچنین به اهمیت شناخت و آگاهی در زندگی انسانها پرداخت و به نکات اساسی از سخنان حضرت امیرالمؤمنین علیهالسلام در گفتگو با کمیل بن زیاد اشاره کرد و گفت: در هر حرکتی، انسان به شناخت و معرفت نیاز دارد و این جنبشها بدون درک عمیق از حقیقت زندگی، بیمعنا خواهند بود.
معاون فرهنگی حوزههای علمیه خواهران کشور، در ادامه گفت: بسیاری از انسانها در خواب غفلت به سر میبرند و نیازهای واقعی و غریزی خود را فراموش کردهاند؛ این غفلت شامل خوابزدگی در برابر بندگی و ناپایداری زندگی است و توجه به مرگ باید انسان را بیدار کند؛ البته اندیشیدن به مرگ به معنای غمگینی نیست، بلکه میتواند به ما کمک کند تا قدر لحظههای زندگی را بیشتر بدانیم و از این فرصت کوتاه بهترین استفاده را کنیم.
حجتالاسلام رجبی در پاسخ به این سؤال اساسی که ما برای چه هدفی به این دنیا آمدهایم و چه انتظاراتی از ما وجود دارد، با استناد به آیات قرآن، به وضوح بیان کرد: عالم هستی، بهویژه کرات مختلف و کهکشانها، هدف خاصی دارند و آن هدف، انسان است؛ خداوند در آیه ۲۹ سوره مبارکه بقره میفرماید «هُوَ ٱلَّذِی خَلَقَ لَکُم مَّا فِی ٱلۡأَرۡضِ جَمِیعࣰا» که گویای این نکته است که خداوند همه چیز را برای انسان آفریده است.
وی در ادامه، اهمیت شناخت خود و جایگاه انسانی را به عنوان یک اصل بنیادین مطرح کرد و یادآور شد: «جهان را سر به سر در خویش میبینی» و نفس آدمی، در حقیقت، کل عالم را در خود دارد؛ این برای ما یک فرصت است که باید از آن به درستی استفاده کنیم و در راستای هدفهای الهی حرکت کنیم.
معاون فرهنگی حوزههای علمیه خواهران کشور در سخنانی به تحلیل عمیقی درباره خلقت انسان و هدف والای او در قرآن کریم پرداخت و با اشاره به آیات قرآنی و روایات معصومین علیهمالسلام، به تبیین مسیر روشن انسان از زمان آفرینش تا رسیدن به عبودیت و بندگی پرداخت.
حجتالاسلام رجبی، با استناد به آیه ۳۰ سوره مبارکه بقره و بحث جانشینی انسان گفت: این آیه بهخوبی نشاندهنده مسئولیت عظیمی است که انسان بهعنوان نماینده الهی بر زمین دارد؛ این مسئولیت شامل اجرای عدالت و ترویج معرفت الهی است.
وی با اشاره به مفهوم امانت الهی اظهار کرد: انسان تنها مخلوقی است که توانایی پذیرش امانت الهی را داشته است؛ این امانت، عقل و توانایی شناخت و تقرب به خداوند را شامل میشود و نشان از آزمون بزرگ الهی برای انسان دارد.
معاون فرهنگی حوزههای علمیه خواهران کشور، در بخش دیگری از سخنان خود با استناد به آیه ۵۶ سوره مبارکه ذاریات که خداوند میفرماید «وَمَا خَلَقۡتُ ٱلۡجِنَّ وَٱلۡإِنسَ إِلَّا لِیَعۡبُدُونِ» افزود: عبودیت خداوند، مسیر و هدف نزدیک انسان در زندگی است و انسان را به کمال حقیقی و نزدیکی به بارگاه الهی میرساند.
حجتالاسلام رجبی همچنین درباره اهمیت خودشناسی با اشاره به حدیث حضرت پیامبراکرم صلیاللهعلیهوآله گفت: «من عرف نفسه فقد عرف ربهمَنْ عَرَفَ نَفْسَهُ فَقَدْ عَرَفَ رَبَّهُ»؛ این به معنای آن است که شناخت عمیق از خود زیربنای شناخت خداوند است و انسان باید به دنبال کشف گوهر درونی خود باشد تا به رشد و تعالی معنوی دست یابد.
وی تأکید کرد: توجه به اصلاح عملکردهای گذشته، ادای حقوق الهی و حقوقالناس و تهذیب نفس از اساسیترین گامهای معرفتبخشی به انسان است که امام حسین علیهالسلام، در دعای عرفه بر اصلاح خویشتن و نزدیکشدن به پروردگار تأکید دارد.
معاون فرهنگی حوزههای علمیه خواهران کشور در پایان سخنان خود، با تأکید بر ضرورت بیداری روحی و سلوک معنوی یادآور شد: دوران جوانی فرصت ویژهای برای تهذیب نفس و دستیافتن به خداوند است؛ در این زمینه، امام خمینی رحمتاللهعلیه، جوانی را بهترین زمان برای رشد روحانی و معنوی میدانند.
انتهای پیام/
نظر شما