یادداشت| زنانه‌شدن سالمندی؛ چالش‌ها و ضرورت‌های حمایت اجتماعی

ناقوس بحران سالمندی در ایران چند سالی است به صدا درآمده و برنامه‌های افزایش جمعیت و تبلیغات گسترده درباره تشکیل خانواده و توسعه فرزندآوری در این راستا قرار دارند با این حال، موضوع مهمی که باید به آن توجه داشت، زنانه‌شدن سالمندی در کشور است زیرا آمار و ارقام نشان‌دهنده واقعیتی چندبعدی هستند که به چالش‌های زندگی زنان در میانسالی نیز خواهد افزود.

به گزارش پایگاه خبری و رسانه‌ای حوزه‌های علمیه خواهران، اگرچه سالمندی با مسائل و مشکلات فراوانی همراه است، اما سالمند شدن افراد از نشانه‌های افزایش امید به زندگی است، افزایش امید به زندگی در یک جامعه، بیانگر وضعیت مساعد نظام بهداشتی کشور است اما سالمندی جمعیت که از مؤلفه‌های مرتبط با جمعیت است، یک شاخص مساعد قلمداد نمی‌شود، این سخنان صابر جابری رئیس مرکز جوانی جمعیت سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت است.

این نگرانی‌ها در حالی مطرح می‌شود که آمارها حاکی از آنند که درصد بالایی از سالمندان در کشور زنان هستند، ناهید حسینی جامعه‌شناس و کارشناس مسائل جمعیتی، عنوان کرد: با افزایش تعداد سالمندان، چالش‌های اقتصادی و اجتماعی خاصی برای زنان به وجود خواهد آمد، به‌ویژه در زمینه تأمین معاش و حمایت‌های اجتماعی.

از دهه ۸۰ شمسی، با تغییرات فرهنگی و اجتماعی، نرخ طلاق و انزوا در میان زنان نیز افزایش یافته است که این روند به همراه ناپایداری اقتصادی، شرایط را برای زنان سالمند دشوارتر کرده است و در سال‌های اخیر، کارشناسان و محققان به طور مکرر درباره چالش‌های زندگی زنان سالمند و نیاز به حمایت‌های اجتماعی و اقتصادی از این قشر هشدار داده‌اند.

در ادامه، بررسی‌های کارشناسان نشان می‌دهد که شیوه‌های زندگی، بهداشت و فرهنگ جامعه بر روند سالمندی تأثیرگذار هستند، متخصص علوم اجتماعی، فاطمه زکریا ۱۵ مهر ۱۴۰۳ به نقل از مهر معتقد است؛ زنان به دلیل نقش‌های متعدد و مسئولیت‌های خانوادگی، به‌ویژه در سنین بالاتر با مشکلات بیشتری در زمینه سلامت روان و اقتصادی روبه‌رو می‌شوند که این تحلیل‌ها حاکی از آن است که افزایش طلاق و جداشدن زوج‌ها نیز به افزایش تعداد زنان تنها در سنین بالا دامن می‌زند.

مهدی یوسفی روانشناس نیز در این زمینه اظهار کرد: زنان مسن‌تر با کاهش شبکه‌های حمایتی و اجتماعی مواجه هستند که این موضوع می‌تواند منجر به احساس تنهایی و افزایش خطرات روانی شود.

در پی افزایش نگرانی‌ها درباره زنانه شدن سالمندی و چالش‌های مرتبط با آن، مسئولان به این موضوع واکنش نشان داده‌اند و به تازگی مریم حسینی معاون اجتماعی وزارت بهداشت در یک کنفرانس خبری گفت؛ ضروری است که ما برنامه‌های جامعی برای حمایت از زنان سالمند تدوین کنیم زیرا این گروه با چالش‌های خاصی مواجه‌اند که نیاز به سیاست‌گذاری هدفمند دارد.

وی در ادامه اضافه کرد: افزایش جمعیت سالمند به ویژه در بین زنان، الزاماتی را در زمینه تأمین خدمات بهداشتی، روانی و اجتماعی ایجاد می‌کند، ما باید به سرعت اقدام کنیم تا از آسیب‌های اجتماعی جلوگیری کنیم که این اظهارات نشان‌دهنده نگرانی جدی مسئولان از تبعات اجتماعی و اقتصادی ناشی از افزایش تعداد زنان سالمند در کشور است و ضرورت ایجاد تغییرات در سیاست‌ها و برنامه‌های حمایتی را دوچندان می‌کند.

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha