نشست تخصصی «نقش والدین در استحکام نهاد خانواده» برگزار شد

نشست برخط با عنوان «نقش والدین در استحکام نهاد خانواده» به همت رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در فدراسیون روسیه با همکاری کلیسای ارتدکس روسیه و اداره ارتباطات بین‌المللی زنان و خانواده سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی برگزار شد.

به گزارش پایگاه خبری و رسانه‌ای حوزه‌های علمیه خواهران، در این نشست، چهار سخنران از ایران و روسیه دیدگاه‌های خود را درباره نحوه ایفای نقش والدین برای پایداری و استحکام نهاد خانواده از ابعاد مختلف بیان داشتند.

شهلا باقری استاد دانشگاه خوارزمی با اشاره به تعریف خانواده به عنوان نخستین نهاد اجتماعی، به بررسی ابعاد مختلف سرمایه عاطفی خانواده و تأثیر آن بر تربیت جوانان مسئولیت‌پذیر پرداخت.

وی سرمایه عاطفی خانواده را مجموعه‌ای از احساسات، ارتباطات و تعاملات عاطفی بین اعضای خانواده توصیف کرد و به  تأثیر سرمایه عاطفی بر تربیت جوانان، ایجاد اعتماد به نفس و ارزشمندی در فرزندان و کمک به تقویت مهارت‌های اجتماعی آنان پرداخت.

باقری گفت: روابط عاطفی قوی در خانواده، مهارت‌های اجتماعی جوانان را تقویت می‌کند و به آنها یاد می‌دهد که چگونه با دیگران تعامل کرده، احساسات خود را مدیریت کنند و در موقعیت‌های مختلف رفتار درستی داشته باشند.

وی به توسعه مهارت‌های حل مسئله توسط فرزندان با کمک سرمایه عاطفی پرداخت و اظهار داشت: خانواده‌هایی که فضایی عاطفی و حمایتی دارند، به فرزندان خود این امکان را می‌دهند که در مواجهه با مشکلات، به جای فرار از آن‌ها، به دنبال راه‌حل باشند و این مهارت‌ها به آنها کمک می‌کند تا در آینده به عنوان افراد مسئول و متعهد در جامعه عمل کنند.

باقری در ادامه به مسئولیت‌پذیری به عنوان یکی از ویژگی‌های کلیدی جوانان موفق اشاره کرد و افزود: خانواده‌ها می‌توانند با ایجاد فضایی که در آن جوانان احساس کنند برای اعمال خود پاسخگو هستند، به تربیت نسل مسئول کمک کرده‌اند و در این راه تفویض مسئولیت به آنان، توجه به  مدل‌سازی رفتار جوانان از الگوهای رفتاری والدین و تشویق به مشارکت اجتماعی، از مهم‌ترین اقدامات محسوب می‌شود.

اساتد دانشگاه، نتیجه‌گیری کرد که سرمایه عاطفی خانواده نه تنها به تربیت جوانان مسئولیت‌پذیر کمک می‌کند، بلکه به ایجاد جامعه‌ای سالم و پایدار نیز می‌انجامد و کمک به تقویت روابط عاطفی در خانواده‌ها، نسلی مسئول و متعهد پرورش خواهد داد.

در ادامه این نشست، کشیش دیاکن ایلیا کاشیتسین دبیر شورای همکاری بین ادیان کلیسای ارتدوکس روسیه به سندی که در سال ۲۰۰۸ در شواری مقدس کلیسای روسی تنظیم و توسط اعضاء ارشد این شورا به امضاء رسیده است، اشاره کرد.

وی درباره آن گفت: این سند رویکرد کلیسای ارتدوکس روسیه مبنی بر اعتقاد به خانواده فطری متشکل از زن و مرد که پیوندی الهی با یکدیگر دارند، در کنار هم به آرامش می‌رسند و فرزندانی صالح و درستکار را پرورش می‌دهند را نشان داده و در مقابل تعاریف انحرافی جدید جوامع غربی درباره انواع خانواده تنظیم شده است.

وی افزود: بنابراین تعریف از خانواده سنتی و فطری است که می‌توان امیدوار بود فرزندانی بدور از انحراف‌های امروزی پرورش پیدا کنند و آینده جامعه را بسازند.

کشیش کاشیتسین به چالش محوری جهان امروز اشاره داشت که اساس آن بر خودخواهی و فردگرایی و خواسته‌های فردی بنا شده است.

وی اظهار داشت: این خودخواهی‌ها که با بی‌توجهی به ارزش‌های خانواده در غرب صورت می‌گیرد، مسیرهای انحرافی را برای جوانان امروزی تعیین می‌کند که بایستی جوامع دیندار با آنها مقابله کنند و این امر ابتدا از نهاد خانواده برمی‌آید که نخستین جامعه بشری‌ است و نقش و سهم والدین در این مبارزه بسیار مهم است.

سخنران بعدی این نشست، مرتضی عالمی مدیر آموزش انجمن‌های اسلامی دانش‌آموزان کل کشور، به فردگرایی و تنهایی آدمیان به عنوان مهم‌ترین دستاورد تربیتی دنیای مدرن اشاره کرد و در این ارتباط گفت: تنهایی است که کانون خانواده را با چالش مواجه کرده، خانواده اصیل را به حاشیه رانده و شکل‌های نوظهوری از خانواده را معرفی کرده است و این یک تهدید جدی برای خانواده‌هاست.

وی افزود: حفظ و تقویت ارکان خانواده اصیل، توجه به ‌نظام روابط و تسهیل امور زندگی در این میان بسیار مهم است. اینکه پدر خانواده فرصت کافی را در خانه برای اعضای خانواده در اختیار داشته باشد و مسئولیت‌های خارجی باعث غفلت مادر از فرزندان نشود.

عالمی، اهتمام به این امر در دوران کودکی را بسیار با اهمیت و آن را در صیانت از جوانان و نوجوانان از آسیب‌های جهان مدرن مؤثر دانست.

مدیر آموزش انجمن‌های اسلامی دانش‌آموزان در ادامه سخنان خود، توجه به سرگرمی‌ها، بازی‌های گروهی سناریو محور برای پر کردن اوقات فراغت اعضای خانواده و تخلیه هیجانات مختلف در کنار هم را مهم عنوان کرد.

وی به سهم اساسی مادر در خانواده و اعتلای آن اشاره کرد و توجه ویژه به زنان و مادران در یک نظام اجتماعی برای بقا و استحکام نهاد خانواده را ضروری دانست.

مارگاریتا نیلوبوا متخصص آموزش دینی و خدمات اجتماعی کلیسا نیز به عنوان آخرین سخنران بر لزوم یاری خانواده‌ها در جهان مدرن امروزی که جوانان و نوجوانان در معرض خطرها و انحرافات آن قرار دارند، تأکید کرد.

وی عنوان کرد: امروزه خانواده‌های سنتی به دلیل گرایش نوجوانان به همنشینی با همسالان خود، اعتیاد به اینترنت و فضای مجازی و محیط پیرامونی جوامع، دچار چالش‌های بسیاری شده‌اند و متخصصان بایستی برای حفظ و صیانت از نهاد خانواده به والدین کمک کنند.

نیلوبوا سپس درباره طرحی که کلیسای ارتدوکس روسیه با موضوع صیانت از جوانان و نوجوانان در مقابل رفتارهای انحرافی بوسیله ارزش‌های سنتی تهیه و در حال اجرای آن در سراسر روسیه است، توضیحاتی ارائه داد.

انتهای پیام/

نشست تخصصی «نقش والدین در استحکام نهاد خانواده» برگزار شد

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha