بانوان؛ ستون مراقبت از آسیب‌پذیران در خانواده‌های اسلامی هستند

معاون پژوهش مدرسه علمیه تخصصی فاطمه الزهراء(سلام الله علیها) شهر آبادان گفت: بانوان با ویژگی‌های عاطفی و روحی منحصر به فرد خود نظیر صبر، مهربانی و دلسوزی، به عنوان مراقبان اصلی سالمندان و معلولین، مسئولیت بزرگی بر عهده دارند بنابراین این خدمت نه فقط یک وظیفه، بلکه یک عبادت و فرصتی برای کسب رضایت خداوند محسوب می‌شود.

به گزارش پایگاه خبری و رسانه‌ای حوزه‌های علمیه خواهران، خانم زکیه فیاضی، معاون پژوهش مدرسه علمیه تخصصی فاطمه الزهراء(سلام الله علیها) شهر آبادان استان خوزستان در گفت‌وگویی با اشاره به موضوع «نقش بانوان در مراقبت از سالمندان و معلولین در خانواده»، اظهار کرد: در جوامع اسلامی، با تأکید بر ارزش‌های انسانی و اخلاقی، تکریم و حمایت از سالمندان و افراد معلول همواره مورد توجه قرار گرفته است، این موضوع نیز در آیات قرآن کریم و روایات اهل بیت(علیهم السلام)، به‌ویژه در مورد وظایف خانوادگی، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، نقش بانوان در این فرآیند، هم به عنوان مادر و هم به عنوان همسر و دختر نیز می‌تواند بسیار تأثیرگذار باشد.

وی افزود: اسلام به وظایف مادری و پرورش فرزندان به عنوان یک امر الهی نگاه می‌کند و این حقیقت که زنان نقش محور و کلیدی در این امر دارند، نشان‌دهنده اهمیت ویژه‌ای است که به آن داده شده است، بانوان با ویژگی‌های عاطفی و روحی منحصر به فرد خود نظیر صبر، مهربانی و دلسوزی، به عنوان مراقبان اصلی سالمندان و معلولین، مسئولیت بزرگی بر عهده دارند بنابراین این خدمت نه فقط یک وظیفه، بلکه یک عبادت و فرصتی برای کسب رضایت خداوند محسوب می‌شود.

سوره اسراء و بقره؛ پشتوانه قرآنی احسان به والدین و نیازمندان

خانم فیاضی ادامه داد: در فرهنگ اسلامی، مراقبت از والدین و افرادی که نیازمند حمایت‌های ویژه هستند، نه تنها یک اقدام انسانی بلکه یک عمل معنادار و پربار است که موجب تقرب به خداوند می‌گردد، این مفهوم به‌طور خاص در آیه ۲۳ سوره اسراء بیان شده است؛ «وَقَضَیٰ رَبُّکَ أَلَّا تَعْبُدُوا إِلَّا إِیَّاهُ وَبِالْوَالِدَیْنِ إِحْسَانًا ۚ إِمَّا یَبْلُغَنَّ عِنْدَکَ الْکِبَرَ أَحَدُهُمَا أَوْ کِلَاهُمَا فَلَا تَقُلْ لَهُمَا أُفٍّ وَلَا تَنْهَرْهُمَا وَقُلْ لَهُمَا قَوْلًا کَرِیمًا، و پروردگارت فرمان داد که جز او را نپرستید و به پدر و مادر خود احسان کنید. اگر یکی از آن دو یا هر دوی آن‌ها در نزد تو به پیری رسند، به آن‌ها (اُف) مگو و آن‌ها را مران و با آن‌ها سخنی نیکو بگوی» این آیه به وضوح بر احسان و نیکی به والدین، به‌ویژه در دوران پیری، تأکید دارد که شامل مراقبت، تأمین نیازها، احترام و مهربانی با آن‌ها می‌شود.

معاون پژوهش مدرسه علمیه تخصصی فاطمه الزهراء(سلام الله علیها) شهر آبادان گفت: مضاف بر این، قرآن کریم در آیات متعددی به اهمیت کمک به نیازمندان، فقرا و مستمندان اشاره دارد که می‌توان این مفهوم را به مراقبت از معلولین و سالمندانی که نیازمند کمک هستند نیز تعمیم داد، به عنوان مثال، در آیه ۱۷۷ سوره بقره آمده است؛ «لَیْسَ الْبِرَّ أَنْ تُوَلُّوا وُجُوهَکُمْ قِبَلَ الْمَشْرِقِ وَالْمَغْرِبِ وَلَٰکِنَّ الْبِرَّ مَنْ آمَنَ بِاللَّهِ وَالْیَوْمِ الْآخِرِ وَالْمَلَائِکَةِ وَالْکِتَابِ وَالنَّبِیِّینَ وَآتَی الْمَالَ عَلَیٰ حُبِّهِ ذَوِی الْقُرْبَیٰ وَالْیَتَامَیٰ وَالْمَسَاکِینَ وَابْنَ السَّبِیلِ وَالسَّائِلِینَ وَفِی الرِّقَابِ...، نیکوکاری آن نیست که روی خود را به سوی مشرق و مغرب بگردانید، بلکه نیکوکار کسی است که به خدا و روز قیامت و فرشتگان و کتاب آسمانی و پیامبران ایمان آورد و مال خود را با وجود دوست داشتنش به خویشاوندان و یتیمان و بینوایان و در راه ماندگان و گدایان بدهد» این آیه نشان می‌دهد که انفاق و کمک به نیازمندان، از جمله سالمندان و معلولین، از جمله اعمال نیکوکارانه و مورد تأکید در اسلام است.

وی ادامه داد: قرآن کریم نیز در آیه ۱۱ سوره حجرات مؤمنان را از تحقیر و تمسخر دیگران منع می‌کند؛ «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا لَا یَسْخَرْ قَوْمٌ مِنْ قَوْمٍ عَسَیٰ أَنْ یَکُونُوا خَیْرًا مِنْهُمْ وَلَا نِسَاءٌ مِنْ نِسَاءٍ عَسَیٰ أَنْ یَکُنَّ خَیْرًا مِنْهُنَّ...، ای کسانی که ایمان آورده‌اید، نباید گروهی از مردان گروه دیگر را مسخره کنند، شاید آن‌ها از این‌ها بهتر باشند و نه زنانی زنان دیگر را، شاید آنان بهتر از اینان باشند...» این آیه به ما یادآوری می‌کند که باید از هرگونه رفتاری که باعث تحقیر و تمسخر دیگران، به‌ویژه افراد معلول و سالمندان، می‌شود خودداری کنیم.

خانم فیاضی مطرح کرد: مراقبت از سالمندان و معلولین، تأثیرات مثبت بسیاری بر روی خود مراقبت‌کنندگان، سالمندان و جامعه دارد. این عمل نه تنها موجب تقویت پیوندهای خانوادگی می‌شود، بلکه احساس لذت و معنویت را برای بانوان به ارمغان می‌آورد. احساس رضایت در قدم‌برداشتن به‌سوی خدمت به دیگران، برکت بزرگ دیگری است که برای بانوان در پی دارد.

وی ابراز کرد: وجود روحیه فداکاری و ایثار در بانوان نیز در این مسیر بسیار مهم است. آن‌ها با عشق و محبت، به سالمندان و معلولین خدماتی چون مراقبت‌های جسمی، عاطفی و روانی ارائه می‌دهند. این خدمات شامل کمک‌های روزمره، تأمین نیازها و همچنین ایجاد فضایی امن و دلگرم‌کننده برای این عزیزان می‌شود.

فرهنگ‌سازی و آموزش؛ توانمندسازی بانوان در ایفای نقش مراقبتی

خانم فیاضی افزود: فرهنگ‌سازی در خصوص اهمیت مراقبت از سالمندان و معلولین در خانواده، همچنین آموزش مهارت‌های لازم برای این کار، می‌تواند نقش مهمی در توانمندسازی بانوان داشته باشد. برگزاری دوره‌های آموزشی، فراهم کردن حمایت‌های روانی و معنوی از سوی خانواده و جامعه و نیز ایجاد فضاهای حمایتی برای این عزیزان، از جمله اقداماتی است که می‌تواند به ارتقاء کیفیت زندگی سالمندان و معلولین کمک کند و در عین حال بار مراقبت را بر دوش بانوان سبک‌تر کند.

خدمت به سالمندان و معلولان؛ مسئولیت، افتخار و منبع برکت

معاون پژوهش مدرسه علمیه تخصصی فاطمه الزهراء(سلام الله علیها) شهر آبادان در پایان بیان داشت: یادآوری این نکته ضروری است که خدمت به سالمندان و معلولین، نه تنها یک مسئولیت خانوادگی، بلکه یک افتخار و منبع برکت و آرامش است. بانوان می‌توانند با تقویت این ارزش‌ها در خود و در خانواده، نه فقط به رضایت بیکران خداوند دست یابند بلکه یک جامعه سالم و همدل را نیز پایه‌گذاری کنند. از این رو، ایجاد یک فرهنگ حمایتی و احترام به سالمندان و معلولین، نه تنها وظیفه‌ای اخلاقی است بلکه نشان‌دهنده سطح بالای ایمان و تقوای جامعه اسلامی ما نیز می‌باشد.

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha