یادداشت| بارِ سنگین کم‌تحرکی روی شانه دانش‌آموزان

بنا بر اعلام کارشناس مسئول گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران لیلا فرزاد حدود ۲۰ درصد دانش‌آموزان دچار چاقی هستند.

به گزارش پایگاه خبری و رسانه‌ای حوزه‌های علمیه خواهران، «وقتی ما دانش‌آموز بودیم در حیاط مدرسه تحرک زیادی داشتیم، اما امروز خیلی از مدارس حیاط ندارند و بیشتر به خانه شباهت دارند تا مدرسه. اگر حیاط هم باشد، از نرمش صبحگاهی و ورزش خبری نیست …»

این را سمیه رادپور، مادر آرین دانش‌آموز پایه سوم ابتدایی، می‌گوید، کارشناس مسئول گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران لیلا فرزاد بیان کرد: «حدود ۲۰ درصد دانش‌آموزان ۷ تا ۱۸ سال دچار اضافه‌وزن و چاقی هستند» و چاقی شکمی در ۲۱ درصد این گروه سنی وجود دارد.

افزایش وزن دانش‌آموزان، از حدود ۱۰ سال پیش شروع شد، اما بعد از شیوع ویروس کرونا و آنلاین شدن کلاس‌ها در اواخر سال ۱۳۹۸، آمار چاقی کودکان ایران حدود ۸ درصد افزایش یافت و بعد از بازگشت دانش‌آموزان به مدارس، از هر سه دانش‌آموز یک نفر چاق یا دچار اضافه‌وزن شده بود.

حالا آمارها از وجود نزدیک به ۵ میلیون دانش‌آموز چاق یا دارای اضافه‌وزن در میان جمعیت ۱۶ میلیون‌نفری دانش‌آموزان کشور خبر می‌دهند.

مصرف مواد غذایی پرکالری، تنقلات نامناسب، کم‌تحرکی، افزایش مدت‌زمان تماشای تلویزیون و استفاده از رایانه، تبلت و تلفن همراه؛ احتمال بروز اضافه‌وزن و چاقی کودکان و نوجوانان را تشدید کرده است.

خدیجه رحمانی، متخصص تغذیه، می‌گوید که «مقصر عمده معضل چاقیِ دانش‌آموزان، والدین هستند» چون بچه‌ها را راهنمایی نکرده و به ورزش ترغیب نمی‌کنند و اگر خود دانش‌آموز این موضوع را بپذیرد و از آسیب‌هایش آگاهی داشته باشد، دست به «رفتارهای پرخطر تغذیه‌ای» نخواهد زد، اما در مقابل فاطمه رنجبر کارشناس تغذیه و پژوهشگر، می‌گوید که بیشتر وقت دانش‌آموزان در مدارس می‌گذرد و «علاوه بر نبود شرایط و فضای مناسب در خانه، مدارس هم فضای کافی برای تحرک و انجام فعالیت‌های ورزشی ندارد»، دانش‌آموزان به‌صورت گلخانه‌ای رشد می‌کنند و «بسیاری از مدارس سالن ورزشی ندارند.»

دکترای تخصصی تغذیه و رژیم‌درمانی مریم مظاهریون می‌گوید که با اصلاح شیوه‌های زندگی، رژیم غذایی سالم‌تر، ورزش چه در خانه و چه در مدرسه، با تشویق والدین به انجام فعالیت‌های ورزشی و تنظیم خواب کودکان می‌توان کمک کرد هم کودک به وزن نرمالش برسد، هم رشد قدی‌اش افزایش پیدا کند و هم بلوغ را در او به تأخیر انداخت همچنین تشویق برای شرکت در کارهای منزل مانند تمیزکردن خانه، انجام کارهای باغچه و موارد مشابه، محدودکردن استفاده از بازی‌های رایانه‌ای، صرف کمتر از دو ساعت زمان در روز برای تماشای تلویزیون، استفاده از پله به‌جای آسانسور و تشویق برای پیاده‌روی تا مدرسه، به افزایش تحرک بدنی دانش‌آموزان کمک می‌کند.

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha