او را نخستوزیر فعلی اسرائیل میدانند. برخی نیز به او لقب «زن آهنین» دادهاند، زنی جنجالی که مورد انتقاد شدید رسانههای اسرائیلی است با پروندهای قطور از اتهامات فساد، رشوه و بدرفتاری با کارمندان.
به گزارش پایگاه خبری و رسانهای حوزههای علمیه خواهران، هرازگاهی «ساره شموئل آرتسی»، معروف به «ساره نتانیاهو»، همسر «بنیامین نتانیاهو»، نخستوزیر اسرائیل، به تیتر یک روزنامههای و ورد محافل اسرائیلی تبدیل میشود.
موضعگیری ساره در قبال افسران ارتش، خانوادههای اسرای اسرائیلی، دخالت او در انتصابات و تصمیمگیریها سیاسی، بخشی از نفوذ همسر نتانیاهو را در اسرائیل تشکیل میدهد و موضوعی نیست که برای کسی در اسرائیل تازگی داشته باشد، بلکه پرونده «قدیم جدیدی» برای زنی است که هیچ موقعیتی در ساختار سیاسی اسرائیل ندارد، اما همه امور را به دست دارد.
ساره همه جا
اگر زندگی برخی از «بانوان اول» جهان موجی از انتقادات را به همراه داشته و روزنامهنگاران را وسوسه کرده تا درباره آنها بنویسند، ساره از آن دست «زنانی» است که با جنجالهای همیشگی خود باعث شده، لقب «جنجالیترین» بانوی اول تاریخ را به خود اختصاص دهد.
نفوذ سیاسی او پا را از مرحله «دخالت» فراتر نهاده و وارد مرحله «فشار» شده است، به همین دلیل بسیاری در اسرائیل او را «حکومت در سایه» توصیف میکنند.
بر اساس گزارشهای دفتر نخستوزیری اسرائیل، ساره نتانیاهو در نوامبر ۱۹۵۸ در شهرک «طیفون» در نزدیکی حیفا در شمال فلسطینی اشغالی به دنیا آمد، پدرش «شموئیل بن ارتسی»، شاعر و نویسنده و از قدیمیترین آموزگاران یهودی صهیونیست در اسرائیل بود، ساره پس از پایان تحصیلات متوسطه مدتی را بهعنوان خبرنگار هفتهنامه «معاریو جوان» فعالیت کرد و پس از آن وارد ارتش شد و خدمت سربازی خود را طی سالهای ۱۹۷۷ تا ۱۹۷۹ در دایره اطلاعات نظامی ارتش اسرائیل امان سپری کرد.
وی دارای مدرک تحصیلی رشته مطالعات روانشناسی دانشگاه تلآویو است و خود را همچنان روانشناس کودکان معرفی میکند.
«ساره همهجا: نقش کنونی همسر نخستوزیر» این تیتر ماه گذشته روزنامه «یدیعوت آحارانوت» درباره ساره است که در آن درباره حاکمیت گسترده و نفوذ عمیقش در نتانیاهو صحبت و در پایان تأکید میکند که دخالتهای ساره به حدی رسیده است که «کابینه و وزرا دیگر نمیتوانند، او را تحمل کنند.»
موضوع به «گیدون سار»، وزیر سابق رژیم صهیونیستی، یکی از سیاستمداران معروف این رژیم، رقیب نتانیاهو و رئیس حزب «امل جدید» (امید جدید) باز میگردد که قرار بود، بهجای «یوآو گالانت» به سمت وزیر جنگ انتخاب شود اما نهتنها با مخالفت ساره مواجه شد، بلکه ساره آن هر دو را «خائن» خواند.
یدیعوت آحارانوت ادامه میدهد: دخالتهای ساره در امور نتانیاهو بهعنوان نخستوزیر و کابینهاش به بعد از عملیات طوفان الاقصی و شروع جنگ اسرائیل در نوار غزه در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ باز نمیگردد، بلکه این نفوذ از اواخر سال ۲۰۱۳ و اواخر دومین دوره نخستوزیری نتانیاهو شروع شده است، این روزنامه میدهد: این امری رایج و متداول است که رهبران همه دنیا دارای افراد قابلاعتمادی از جمله بانوان خود هستند که در برخی امور با آنها مشورت میکنند اما موضوع نتانیاهو و ساره پا را از صحبتها فراتر نهاده و آنها در برابر چشم و گوش همه اسرائیلیها در حال ایجاد نظامی سیاسی جدیدی هستند.
حاکمی بدون منصب
طی یک سال گذشته، اقدامات ساره بارها باعث تحریک و واکنش رسانهها و افکار عمومی اسرائیل شده، آخرین مورد مربوط به انتخاب گیدون سار بهعنوان وزیر جنگ رژیم صهیونیستی از سوی نتانیاهو و مخالفت ساره با این انتخاب بود که نتانیاهو را وادار به انتصاب سار به سمت وزیر بدون وزارتخانه کرد.
در ژانویه گذشته رسانههای عبری زبان از تلاش ساره برای برکناری «ایلون لیوی»، سخنگوی دولت به دلیل انتقادات پیشین او از نتانیاهو و مشارکت در اعتراضات ضد اصلاح سیستم قضایی اسرائیل در سال ۲۰۲۳ خبر دادند، این باعث شد تا وزرا به لیوی دستور دهند، کمتر در انظار عمومی ظاهر شود، اما این ترفند نیز باعث کاهش خصومت ورزی ساره با وی نشد تا سرانجام بعد از چند هفته از سمتش برکنار شود.
انتشار خبر برکناری سخنگوی کابینه با اعتراضات گستردهای در اسرائیل مواجه شد، از جمله اینکه «الیاد شراگا»، رئیس جنبش «کیفیت حکومت در اسرائیل» به مشاور حقوقی کابینه نتانیاهو درباره دخالتهای ساره هشدارهای جدی داد و خواستار مقابله با این دخالتها شد اما هیچیک از اعتراضات و هشدارها مؤثر واقع نشد، لیوی اگرچه بهصورت موقت به سمت خود بازگردانده شد اما دو ماه بعد در پی تلاشهای بیوقفه ساره نتانیاهو از سمتش برکنار شد.
برای فهم نحوه تحکم ساره بر تصمیمات حساس کابینه رژیم صهیونیستی وبگاه عبری زبان «فوربس اسرائیل» در گزارشی که در سال ۲۰۱۳ به نقل از یکی از منابع بسیار نزدیک به خانواده نتانیاهو منتشر کرد، او میگوید: ساره بهصورت مستقیم در تصمیمگیریهای اقتصادی، نظامی یا سیاسی مشارکت ندارد، او در تصمیماتی مانند افزایش مالیات ارزشافزوده یا حمله به ایران نه دخالت میکند و نه اعمالنظر اما شک نکنید که در انتخاب تصمیمگیرندگان و کسانی که قرار است، تصمیمات بسیار مهم و سرنوشتسازی بگیرند، دخالت دارد.
این گزارش که تحت عنوان «سیاهچاله نفوذ.. ساره نتانیاهو اینگونه به قدرتمندترین زن اسرائیل تبدیل شده» منتشر شده، در توضیح این دخالتها میگوید: بخش اعظم انتصاب افراد پیرامون نخستوزیر و نه فقط دفتر آن، از زیر دست ساره نتانیاهو عبور میکند، حتی مناصب مهم و اصلی در مهمترین دفتر اسرائیل و همچنین مناصب کوچک همه از زیر دست ساره جابجا میشود، او در همه سطوح و در همه حوزهها دخالت میکند.
قرارداد «محرمانه» برای حکومت
حاکمیت آشکار ساره بر تصمیمات همسرش، به ویژه موضوع انتصاب وزرا و مدیران موساد، همواره پرسشهای متعددی را ایجاد کرده است، بدون اینکه کسی تاکنون توانسته باشد، به پاسخی قطعی در این زمینه برسد تا اینکه در سال ۲۰۲۱ «دیوید آرتزی»، مدیرکل سابق مؤسسه صادرات اسرائیل گفت که اطلاعاتی از «دیوید شمرون»، پسرعموی نتانیاهو و وکیلش به دست آورده که اظهار میکند، نتانیاهو قراردادی سری با همسرش امضا کرده که بهموجب آن به ساره اختیار کامل میدهد، در انتصابات و تصمیمات مهم کابینه دخالت کند.
ارتسی میگوید، بهموجب این قرارداد ۱۵ صفحهای نتانیاهو اجازه ندارد، بدون همسرش سفر شبانه داشته باشد و در صورت نقض قرارداد از سوی نتانیاهو همه اموال و املاک مشترک آنها به همسرش تعلق میگیرد.
با انتشار این خبر انتظار میرفت که هم نتانیاهو و هم ساره آن را تکذیب و علیه ارتسی اقامه دعوی کنند اما هیچ یک از آن دو واکنشی در قبال آن نشان ندادند تا اخبار منتشر شده در زمینه خیانت نتانیاهو به ساره دو سال بعد از ازدواج آنها مورد تأیید قرار بگیرد.
روزنامه «تایمز اسرائیل» در این باره مینویسد: ساره پس از اطلاع از خیانت نیانیاهو با این شرط در کنار او باقی ماند که به نتانیاهو اجازه حاکمیت و نفوذ در همه امور را بدهد و در این زمینه نیز قراردادی محرمانه و کاملاً قانونی بین آنها وجود دارد و به نوشته تایمز اسرائیل بهموجب این قرارداد ساره اجازه حضور در نشستهای محرمانه و سری، امضای انتصابات و انتخاب رؤسای دستگاههایی مانند موساد، شاباک و حتی ارتش اسرائیل را نیز دارد.
منفورترین زن در اسرائیل
صرفنظر از صحت یا عدم صحت وجود چنین قراردادی، آنچه در آن شک نیست، اینکه نتانیاهو بهشدت از همسرش حساب میبرد.
روزنامه نیویورک تایمز به نقل از «بن کسبت»، نویسنده زندگینامه نتانیاهو مینویسد: ساره منفورترین زن در اسرائیل است، بیتردید اگر نتانیاهو او را طلاق دهد، محبوبیتش چندین برابر خواهد شد.
زیادهخواهیهای او و دخالتهایش باعث شده تا نتانیاهو پایش به بسیاری از پروندههای فساد باز شود، این در حالی است که ساره نیز با پروندههای متعددی در زمینه «کلاهبرداری و خیانتدرامانت» مواجه شده است.
تحقیقات پلیس اسرائیل نشان میدهد، او یکی از متهمان اصلی کلاهبرداری در پرونده بودجه خانواده معروف به قضیه ۴۰۰۰ هزار است و وبگاه عبری زبان «چشم هفتم» ساره نتانیاهو را پایهگذار «نظام دیکتاتوری خودسرانه» در اسرائیل توصیف میکند و میافزاید: باتوجهبه حاکمیت ساره نتانیاهو بر امور اسرائیل به نظر میرسد، مقامات و مسئولان پیش از هر اقدامی باید با ساره هماهنگ باشند و کارها را با وی هماهنگ کنند.
انتهای پیام/
نظر شما