جهل، مهم‌ترین عامل گمراهی بشر در تاریخ است

حجت‌الاسلام والمسلمین مسلم خاطری استاد حوزه و دانشگاه و مبلغ بین‌الملل، با بیان اینکه جهل، مهم‌ترین عامل گمراهی بشر در تاریخ است، گفت: جهل دشمن عقل و منطق است و به معنای بی‌منطقی، بی‌شعوری و کج‌فهمی است.

به گزارش پایگاه خبری و رسانه‌ای حوزه‌های علمیه خواهران / یزد، نشست دانش‌افزایی معارف فاطمی در مدرسه علمیه حضرت زینب سلام‌الله‌علیها در یزد با همکاری بنیاد بین‌المللی امامت در قم برگزار شد.

حجت‌الاسلام والمسلمین مسلم خاطری، استاد حوزه و دانشگاه و مبلغ بین‌الملل، در جمع طلاب مدرسه علمیه حضرت زینب سلام‌الله‌علیها در یزد، با تأکید بر اهمیت علم و آگاهی، جهل را مهم‌ترین عامل گمراهی بشر از آغاز تاریخ تاکنون دانست و به تبیین ابعاد مختلف آن پرداخت.

وی گفت: رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌وآله می‌فرمایند: «یا علی، هیچ فقری بالاتر از نادانی و جهالت نیست»، بنابراین جهل دشمن عقل و منطق است و به معنای بی‌منطقی، بی‌شعوری و کج‌فهمی است.

حجت‌الاسلام والمسلمین خاطری با اشاره به تاریخ بشر، اظهار داشت: از زمان حضرت آدم علیه‌السلام تا به امروز، جهل عامل اصلی بسیاری از انحرافات و گمراهی‌ها در جوامع انسانی بوده است.

وی تأکید کرد: قرآن‌کریم نیز در آیات مختلفی به پیامدهای جهل در قیامت و گمراهی و مکالمات اهل جهنم و افرادی که اشاره به پشیمانی‌ها و آرزوهایشان دارد، پرداخته است.

این استاد حوزه و دانشگاه سپس به داستان حضرت صالح علیه‌السلام پرداخت و گفت: حضرت صالح علیه‌السلام، حدود صد سال برای مردم خود تبلیغ کرد، اما هیچ‌کدام از افراد ایمان نیاوردند.

وی به مثالی از درخواست‌های مردم از حضرت صالح علیه‌السلام اشاره کرد و گفت: این افراد برای نشان دادن صداقت در ایمان خود از خداوند خواستند شتری از دل کوه بیرون بیاورد، حضرت صالح ابتدا از خداوند خواست تا درخواست آنان را برآورده کند و پس از اجابت درخواست‌های متعدد آنان، حتا زمانی که شتر حاضر شد و مردم همچنان به معجزه اعتراض کردند، پیامدهای انکار حقیقت را برایشان بیان کرد و در نهایت گفت: «این شتر را نکشید تا زمانی که زنده است، عذاب بر شما نازل نمی‌شود»، اما این افراد به کشتن شتر اقدام کردند و در نتیجه عذاب الهی نازل شد.

کارشناس مذهبی در ادامه به بررسی دلایل ماندگاری جهل در جوامع پرداخت و تصریح کرد: یکی از دلایل اصلی گسترش جهل در طول تاریخ، نقش رسانه‌ها، سلبریتی‌ها و بزرگان در ترویج آن است.

وی با اشاره به شرایط اجتماعی و فرهنگی دوران امام علی علیه‌السلام و حضرت فاطمه سلام‌الله‌علیها، افزود: در آن زمان نیز دشمنان با استفاده از رسانه‌ها و ترویج فرهنگ‌های ضد اسلامی، سعی در گمراه کردن مردم داشتند.

این مبلغ بین‌الملل در این زمینه به چهار روش‌؛ استهزا و مسخره کردن پیامبران، مادی‌گرایی و انکار آموزه‌های الهی، ترویج باستان‌پرستی و نژادپرستی، انکار معجزات و دلایل قطعی اشاره کرد و افزود: در قرآن آمده است که هیچ پیامبری نبوده که از سوی دشمنانش مسخره و تحقیر نشده باشد، دشمنان پیامبران با تمسخر و استهزای آنان، سعی داشتند جایگاه پیامبران را در نظر مردم کاهش دهند.

وی ادامه داد: در برابر پیامبران و سخنان الهی، دشمنان بر مادی‌گرایی و دنیامداری تأکید می‌کردند و می‌گفتند که باید به دنیای فعلی توجه کرد و از معاد و آموزه‌های دینی غافل شد.

حجت‌الاسلام والمسلمین خاطری افزود: در قرآن آمده است که خداوند انسان‌ها را به شکل‌های مختلف آفرید تا یکدیگر را بشناسند، نه برای اینکه سبب تفاخر و نژادپرستی شود، این نوع تفکرات در طول تاریخ موجب بسیاری از انحرافات و درگیری‌های اجتماعی شده است.

وی در توضیح روش انکار معجزات و دلایل قطعی به داستان خاخام‌های یهودی که معجزات حضرت عیسی علیه‌السلام را مشاهده کرده و به رغم دیدن معجزه، از پذیرفتن آن خودداری کردند، اشاره کرد.

استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه گاهی اوقات، مردم در زمان مشکلات اجتماعی و سیاسی به جای پرداختن به مسائل اصلی، درگیر مباحث بی‌فایده‌ای همچون جبر و اختیار یا مسائلی مانند خلقت قرآن می‌شوند، یادآور شد که این‌ها همه از نشانه‌های گسترش جهل در جامعه است.

وی در ادامه به اهمیت بیداری عقل و احساس در مقابل جهل اشاره و بیان کرد: عقل بالاترین گوهر انسان است که خداوند به او عطا کرده و در کنار آن، احساس و عاطفه قرار داده است که اگرچه به خودی خود هدایت‌گر نیست، اما می‌تواند عقل را بیدار کند.

این کارشناس مذهبی با اشاره به واقعه کربلا و رفتار حضرت زینب سلام‌الله‌علیها در شام، گفت: یکی از اهداف امام حسین علیه‌السلام از قیام عاشورا، بیدارکردن عقل و احساس مردم بود. امام حسین علیه‌السلام به خوبی آگاه بود که شهادت در کربلا حتمی است، اما هدف ایشان از این حرکت، بیدار کردن وجدان و عقل مردم بود.

وی در پایان سخنان خود، با تأکید بر اینکه باید ابتدا جهل را از خود و سپس از جامعه دور کنیم، یادآور شد: تنها در این صورت است که می‌توانیم به بصیرت و آگاهی دست یابیم.

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha