آیت الله اعرافی در سومین همایش طلاب استعدادهای برتر که در مرکز مدیریت حوزههای علمیه قم برگزار شد، با اشاره به فرصتها و تهدیدهای نخبگان، گفت: استفاده نادرست از نعمتهای الهی مانند هوش و ذکاوت میتواند به چالشهای جدی منجر شود، وی همچنین به رعایت آداب نخبگانی مانند، ضرورت توجه به حقوق خود و دیگران، باور به ضرورت کار و... برای رشد و تعالی نخبگان اشاره کرد.
به گزارش پایگاه خبری و رسانهای حوزههای علمیه خواهران، آیت الله علیرضا اعرافی رئیس شورای سیاستگداری حوزههای علمیه و عضو مجلس خبرگان اسلامی در سومین گردهمایی استعدادهای برتر که امروز پنجشنبه ۸ آذرماه ۱۴۰۳ در مرکز مدیریت حوزههای علمیه خواهران در حال برگزاری است، با اشاره به محورهای متنوع حماسی و عقلانی خطبه فدکیه، بیان کرد: نکتهای که اهمیت خطبه فدکیه را چند برابر میکند، جامعهشناسی سیاسی مدینه از منظر حضرت زهرا(س) است که با الهام گرفتن از آن میتوان مانع لغزش و بازگشت از مسیر حق شد.
وی افزود: جامعهشناسی سیاسی از یک تمدن عقب ماندهای پرده بر میدارد که کمتر از یک ربع قرن پرچم عقل و تفکر اسلامی را بدون استفاده از سلاح و شمشیر به دروازههای اروپا و آفریقا رساند و این یک تحول عمیق و تاریخی همهجانبه بود که انسانهای عظیمی را پرورش داد.
عضو مجلس خبرگان رهبری ادامه داد: اما روی دیگر سکه آن است که چنین تمدن عظیمی به فرموده حضرت زهرا(س) با بیتوجهی، گمراهی و سکوت بر جامعه باعث ایجاد حکومت شورایی به نام رای اکثریت شد.
آیت الله اعرافی ضمن اشاره به فرصت و تهدیدهای مقابل انسانهای ممتاز و فرهیختهای که از نعمات الهی مانند هوش و ذکاوت برخوردارند، اظهار کرد: نعمات الهی مانند اعطای هوش و ذکاوت اگر درست استفاده و بهرهوری نشود نه تنها موجب آرامش و دستاورد مثبت نمیشود، بلکه باعث تهدید خواهد شد.
وی افزود: اگر استعداد و نخبگی در راستای تعالیم و معارف دین قرار گیرد، باعث ایجاد سرمایه عظیم برای شخص و جامعهدینی خواهد شد و در روایتی نقل شده است؛ ارزش عالمی که علم خود را خرج دین میکند از عابدی که عبادت میکند، یک میلیون بیشتر است و اگر ابزار ضلالت و گمراهی واقع شود به تعبیر قرآن کریم؛ کمثل الحمار، کمثل الکلب خواهد شد که فرد تلاش کرده اما نتیجهای حاصل نمیکند بلکه به جامعه نیز آسیب وارد مینماید.
رئیس شورای سیاستگذاری حوزههای علمیه خواهران با ارائه چالشهای نخبگی و آسیبهای آن، عنوان کرد: اولین آسیبی که میتواند به فرد نخبه را در مسیر خود منحرف کنند و به چالش سوق دهند، خود برتربینی است، که دستگاه ذهنی فرد نکات قوت خود را بزرگ و برجسته و ضعفها را کوچک میبینند اما در مقابل دیگران این موضوع معکوس است، بلکه نکات قوت آنان را کوچک و نکات ضعف را بزرگ جلوه میدهند.
وی ادامه داد: دومین مورد آن است که فرد تمام نعمات را منحصر و مختص به خود بداند، مورد سوم نادیده گرفتن صاحبان حق مانند اساتید، پدر و مادر و… است.
آیت الله اعرافی گفت: موارد دیگری مانند حفظ استقلال، توقعات نابجا از خود و دیگران، کمالگرایی، ناچیز شمردن سهم کار و پیشرفت، آسیب روحی، عدم تمرکز و تعادل از جمله نکات آسیبهای جامعه نخبگانی است.
وی در پایان با ارائه چند نکته به بیان آداب نخبگانی پرداخت و افزود: توجه به حقوق خود و دیگران، ارزش گذاری، باور به ضرورت کار، بهرهگیری از کمک دیگران از جمله آداب نخبگانی است که فرد مستعد را به رشد و تعالی سوق میدهد.
انتهای پیام/
نظر شما