چهارمین جلسه نهج‌البلاغه‌خوانی در ساوه برگزار شد

چهارمین جلسه نهج‌البلاغه‌خوانی در مؤسسه آموزش عالی ریحانه‌الرسول سلام‌الله‌علیها در ساوه برگزار شد.

به گزارش پایگاه خبری و رسانه‌ای حوزه‌های علمیه خواهران / مرکزی، چهارمین جلسه نهج البلاغه‌خوانی امروز با حضور خانم سکینه خاتون‌سنمبر، استاد حوزه علمیه خواهران در استان مرکزی و جمعی از معاونین و کادر مؤسسه آموزش عالی حوزوی ریحانه‌الرسول سلام‌الله‌علیها برگزار شد.

خانم سنمبر در این جلسه، ضمن بیان حکمت چهارم نهج‌البلاغه (وَ قَالَ (علیه السلام) الْعَجْزُ آفَةٌ، وَ الصَّبْرُ شَجَاعَةٌ، وَ الزُّهْدُ ثَرْوَةٌ، وَ الْوَرَعُ جُنَّةٌ، وَ نِعْمَ الْقَرِینُ [الرِّضَا] الرِّضَی)، گفت: امام در چهارمین حکمت به پنج وصف از اوصاف انسانی اشاره می‌کند و به آفات عجز و ارزش صبر، زهد، ورع و رضا می‌پردازد و نخست می‌فرماید: «عجز و ناتوانی آفت است».

وی بیان کرد: عجز هر گونه ناتوانی علمی، جسمی، اقتصادی و فکری را شامل می‌شود و به یقین این‌ها بزرگ‌ترین آفات زندگی انسان است؛ انسان عاجز، ذلیل و خوار و شکست خورده و بی‌ارزش و بی‌مقدار است به همین دلیل در دین اسلام تأکید شده است بکوشید و هرگونه عجز را از خود دور سازید و با قدرت و قوت به اهداف مالی و معنوی خود برسید.

استاد حوزه علمیه خواهران در استان مرکزی، در دومین نکته اشاره به آثار مثبت صبر و شکیبایی کرد و افزود: «صبر شجاعت است»، بدیهی است صبر چه در مقابل عوامل معصیت باشد، چه در مسیر اطاعت پروردگار و چه در برابر مصائب روزگار انجام گیرد، نوعی شجاعت محسوب می‌شود و تنها شجاعانند که از عهده شکیبایی در این مراحل سه‌گانه بر می‌آیند.

وی در ادامه اظهار داشت: امام علی علیه‌السلام در سومین جمله می‌فرماید: «زهد ثروت است» اشاره به اینکه انسان زاهدِ قانع، از همه خلق بی‌نیاز است و چه بسا ثروتمندانی که جزء نیازمندان هستند و زاهد شخصی است که دلبسته و وابسته به امور مالی و دنیایی نباشد، خواه آن را داشته باشد یا نداشته باشد.

خانم سنمبر در شرح چهارمین جمله از حکمت چهارم، تصریح کرد: در این فراز «تقوا و پرهیزگاری سپری است در برابر گناهان و خطرات شیطان و هوای نفس»؛ که ورع به معنای تقوا یا حد اعلای تقواست به گونه‌ای که انسان حتی از شبهات پرهیز کند.

وی تصریح کرد: این فضیلت انسانی، از حالت خداترسی باطنی سرچشمه می‌گیرد که چون در برابر او گناهی ظاهر شود، سدی در میان او و گناه ایجاد کند و تعبیر به «جنة» این است که هوای نفس و شیطان پیوسته قلب انسان را هدف تیرهای خود قرار می‌دهد و انسان با ورع به وسیله این سپر می‌تواند از آزار آن‌ها درامان بماند.

استاد حوزه علمیه خواهران در استان مرکزی، در پایان به آخرین جمله حکمت اشاره و یادآور شد: «رضایت و خشنودی (از تقدیرات الهی) بهترین همنشین است»، همنشین خوب شخصی است که به انسان آرامش بخشد و او را از بی‌تابی در برابر مشکلات باز دارد و او را امیدوار فرماید و تمام این آثار در راضی بودن به قضای الهی است؛ بنابراین شخصی که مقدرات را از سوی خداوند حکیم و مهربان می‌داند هرگز از مصائبی که به هر حال در دنیا روی می‌دهد و مشکلاتی که گریبان انسان را ناخواسته می‌گیرد ناراحت نمی‌شود و بی‌تابی نمی‌کند بلکه تمام کوشش خود را برای پیروزی بر مشکلات به کار گیرد؛ و هم چنین اگر حوادثی خارج از حیطه قدرت او رخ دهد در برابر آن راضی باشد و زبان به ناشکری نگشاید و جزع و بی‌تابی نکند.

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha