
استاد تفسیر نهضت قرآن شهرستان بابل گفت: امام محمد غزالی در کتاب《سر العالمین و کشف ما فی الدارین》تعریف مصلحت را محافظت از مقصود شرع بیان کرده است.
به گزارش پایگاه خبری و رسانهای حوزههای علمیه خواهران/مازندران، حجت الاسلام و المسلمین علی تیپ، استاد تفسیر نهضت تفسیر قرآن بابل در کارگاهی با موضوع پاسخگویی به شبهات، در جمع طلاب و اساتید مدرسه علمیه الزهرا(سام الله علیها) بابل با هدف آموزش نحوه برخورد با شبهات و پاسخگویی به آنها اظهار کرد: مصلحت از نگاه امام محمد غزالی در کتاب《سر العالمین و کشف ما فی الدارین》به معنی مصلحت محافظت بر مقصود شرع است و همین تعریف میتواند ملاک خوبی برای تشخیص مصلحت باشد.
وی ادامه داد: شیطان و نفس اماره انسان مدام در حال مصلحتسازی برای ما هستند و همین امر تشخیص مصلحت را سخت میکند، اما اگر مصلحت را حفظ دین و شریعت معرفی کنیم هر چیز که مخالف احکام شرع باشد خلاف مصلحت خواهد بود.
استاد نهضت تفسیر با تقسیم بندی مصلحت به دستههای مختلف نمونههای قرآنی مصلحت را برشمرد و بیان کرد: گاهی صحبت از مصالح ضروریه است که هدف آنها حفظ شرع است مانند حفظ دین که خداوند در آیه ۱۹۰ سوره بقره برای حفظ دین دعوت به جهاد کرده یا حفظ نفوس که خداوند برای تحقق آن حکم قصاص را مطرح کرده است همچنین است حفظ نسل که در آیه ۲۴ سوره اسراء سقط جنین را حرام اعلام کرده و حفظ اموال که در آیه ۳۸ سوره مائده سرقت را حرام و برای آن حد در نظر گرفته است.
وی از گروه و دسته دوم مصالح به عنوان مصالح حاجیه نام برد و عنوان کرد: این مصالح برای برداشتن عسر و حرج از مسلمانان است و به عنوان مثال میتوان به سوق مسلمین و احکام مربوط به آن اشاره کرد.
حجت الاسلام تیپ عنوان کرد: دسته سوم را مصالح تحسینیه معرفی کرد و فرمود: این مصالح را خداوند برای رشد و حفظ جامعه بشری قرار داده است مانند حقوق شهروندی، احترام، سلام کردن و ... که انجام آنها سختی را به همراه دارد اما برای مصالح بزرگتر که همان داشتن یک جامعه زیبا و رشد یافته است تحمل این سختیها لازم میآید.
وی در پایان کتاب《حق و مصلحت》 نوشتهی استاد دانشگاه محمد راسخ را به طلاب معرفی کرده و آنها را تشویق به مطالعه این کتاب نمود.
انتهای پیام/
نظر شما