
استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به موضوع سیاستگذاریهای اجتماعی و نقش مادری در خانواده گفت: در جمهوری اسلامی ایران، قانون اساسی بر اهمیت خانواده و نقش مادران تأکید دارد و بر اساس این قانون، زنان نیز باید هم در تربیت فرزندان (نقش مادری) و هم در مشارکت اجتماعی موفق باشند.
به گزارش پایگاه خبری و رسانهای حوزههای علمیه خواهران، فاطمه کاکادزفولی، پژوهشگر و استاد حوزه و دانشگاه در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار مرکز مدیریت حوزههای علمیه خواهران با اشاره به موضوع سیاستگذاریهای اجتماعی و نقش مادری در خانواده، اظهار کرد: زنان و بانوان در دهههای اخیر، یکی از گروههای اصلی مورد توجه در سیاستگذاریهای اجتماعی بودهاند که دلیل این توجه، تفاوتهای طبیعی و مسئولیتهای خاص آنان در زمینه فرزندآوری و تربیت کودکان در خانواده است.
وی مطرح کرد: مادری یکی از مهمترین نقشهایی است که زنان را از مردان متمایز میکند زیرا این نقش، مسئولیتها و شرایط ویژهای برای زنان و بانوان ما ایجاد میکند و بر خانواده و جامعه نیز تأثیر میگذارد، از دهه ۱۹۷۰ میلادی، با تغییر نگاه به نقش سنتی زنان (بهعنوان خانهدار) و مردان (بهعنوان نانآور)، نظریههای مختلفی درباره مادری شکل گرفته است.
ـ آیا سیاستهای جمعیتی و سبک زندگی زنان با برنامههای دولت با واقعیتها همخوانی دارد؟
استاد حوزه و دانشگاه افزود: دولتهای مدرن با سیاستهای حمایتی از خانواده، بهویژه در زمینه فرزندآوری و نقش مادری، سعی کردهاند از نهاد خانواده پشتیبانی کنند که این سیاستها در کشورهای مختلف، بسته به نوع نگاه دولت به خانواده و نقش زنان، متفاوت است.
ـ از تئوری تا عمل؛ چالشهای اجرای سیاستهای حمایتی از نقش مادری در ایران
وی ادامه داد: در جمهوری اسلامی ایران، قانون اساسی بر اهمیت خانواده و نقش مادران تأکید دارد و بر اساس این قانون، زنان نیز باید هم در تربیت فرزندان (نقش مادری) و هم در مشارکت اجتماعی موفق باشند زیرا برای تحقق این هدف، برنامهریزی دقیق دولت ضروری است اما یک مشکل اساسی که وجود دارد این است که سیاستهای کلی گاهی در عمل بهدرستی اجرا نمیشوند، برای مثال سیاستهای افزایش جمعیت ممکن است با سبک زندگی امروز زنان، بهویژه زنان شاغل و تحصیلکرده، هماهنگ نباشد بنابراین، نیاز است سیاستها بر اساس واقعیتهای جامعه و نیازهای زنان تنظیم شوند.
ـ برای بهبود سیاستگذاری در این حوزه، موارد ذیل پیشنهاد میشود؛
- کمیسیون مستقل رصد سیاستها، در مجمع تشخیص مصلحت نظام تشکیل شود تا اجرای سیاستهای مربوط به زنان و خانواده را بررسی کند.
- از نظرات کارشناسان و پژوهشگران حوزه زنان و خانواده استفاده شود تا سیاستها مبتنی بر دادههای واقعی باشند.
- شورای عالی انقلاب فرهنگی ومعاونت زنان ریاست جمهوری نقش فعالتری در اجرای سیاستها داشته باشند.
- در نهایت، سیاستگذاریهای اجتماعی باید به گونهای باشند که هم از خانواده حمایت کنند و هم با نیازها و شرایط واقعی زنان در جامعه امروز ایران هماهنگ باشند.
نظر شما